За съжаление не намерихме нито една оферта по зададените от вас критерии :(

Известявай ме за нови оферти по тези филтри!

Словакия

Столица Братислава
Район Европа
Телефонен код +421
Валута Евро (EUR)
Валутен курс 1 BGN = 0.51 EUR
Официален език Словашки език
Население 5 429 000
Електричество
В Словакия стандартният волтаж е 220V-240V/50Hz, а контактите са:
Контакт тип Eтип E
Не се налага използването на адаптер

Словакия е страна на традициите, където най-добре може да се усети духа на историята и местната култура.

Крепостите и замъците, които изобилстват в страната, са доказателство за бурното минало на Словакия, изпълнено с битки и завоеватели. Замъкът „Божинце“ се смята за най-красивата средновековна крепост, заслужила признанието си, благодарение на уникалната архитектура с пирамидална структура и островърхи кули.

Архитектурата в готически и Рококо стилове издава силното външно влияние в страната, придобила своята независимост едва през 1993-та година. През последните години Словакия и нейната столица – Братислава се превръщат в любопитни и привлекателни дестинации, предлагащи много красота и възможности за почивка на своите гости.

Братислава – столица на спокойствието

Братислава е най-големият град, столица на Словакия и най-младият град в Европа. Счита се за предпочитана дестинация за кратки пътувания и разходки през уикенда, заради редовните си и добре развити връзки с Европа. Градът е интересна смесица от стари, цветни къщи, красиви дворци, многобройни забележителности и съвременна архитектура. Въпреки, че е столица на страната, Братислава си остава малко градче, където можете да откриете своите минути спокойствие.

Сред най-известните атракции е Замъкът в Братислава, разположен на скалист хълм над река Дунав в центъра на града. От тази точка можете да се насладите на невероятните панорами към столицата, но и към Австрия и Унгария. Други любопитни места за туристи са: Зоологическата градина, Архиепископският дворец, Катедралата Св. Мартин и Синята църква – един от най-изящните храмове в страната.

Банска Бистрица – град на красота и история

Банска Бистрица е известен планински курорт в Словакия, намиращ се в планинската верига Татри. Градът се появява първоначално като част от Унгарското кралство, а името му е свързано с миньорските му традиции – „бана“ означава мина, а Бистрица е името на реката, до която се намира града. Повечето от забележителностите се намират на основния площад на града. Сред тях са: Музеят на Словенското национално въстание, Градският замък, Часовниковата кула на Банска Бистрица и католическата катедрала „Св. Франциска Ксавиер“. Самият площад е щедро декориран с красиви цветя, малки симпатични кафенета и заведения, а архитектурата на сградите привлича всички погледи със своя примесен Бароков, Готически и Ренесансов стил, придаващ неповторима класа и стил на града.

Кошице – парченце словашка красота

Кошице е град, разположен в Източна Словакия, на река Хорнад и играе ролята на важен търговски и индустриален център на страната. Градът е изпъстрен с красиви сгради и различни традиции и обичаи, породени от разнообразието в населението му. Кошице е известен със забележителности като: Урбановата кула от XVI век, Готическата катедрала „Св.Алжбета” - най-голямата Словакия, както и пеещите фонтани, сладки кафенета и заведения, разположени на главния площад.

Какво се хапва в Словакия?

Храната е чудесен начин да се докоснем по друг начин до културата на Словакия. Ако сте любители на кулинарията, знайте, че в страната ще откриете апетитни рецепти със силно унгарско влияние като: кисело зеле, гулаш, внушителни порции свинско месо, шницели, кнедли, зелева супа с наденички, вино и бира. Менюто на пръв поглед може и да не грабва с голяма изтънченост, но със сигурност ще спечели сърцата ви с вкус и внимание на приготвяне и поднасяне.

Столица Братислава
Район Европа
Телефонен код +421
Валута Евро (EUR)
Валутен курс 1 BGN = 0.51 EUR
Официален език Словашки език
Население 5 429 000
Електричество
В Словакия стандартният волтаж е 220V-240V/50Hz, а контактите са:
тип E
Не се налага използването на адаптер

Лилианна Николаева
Лилианна Николаева Автор на TravelPortal.bg

Популярни дестинaции в Словакия:

Нагоре