За съжаление не намерихме нито една оферта по зададените от вас критерии :(

Известявай ме за нови оферти по тези филтри!

Виж най-популярните ни хотели в Атон

Атон, Гърция

Атон е свещенно място за всички православни вярващи и традиционно място за поклонение. Полуостровът представлява затворена монашеска република, в която право да живеят имат само монасите, а общото население е по-малко то 2000 души.

Атонските манастири

Атон е най-популярен със своите източноправославни ортодоксални манастири, които са над 20 на брой и се считат за едни от най-специалните места за православните християни. Голяма част от тях приличат на замъци – архитектурата им напомня за миналите времена на постоянна отбрана от многобройни недоборжелатели. В наши дни монасите продължават над 100-годишната традиция на учение и споделяне на вярата и културата. Манастирите са дом на уникални творби, икони и ръкописи, събирани и пазени през годините.

Специфичното за Атонските манастири е, че за съжаление могат да бъдат посещавани само от мъже, при това след специално позволение и в определни дни от годината. Всички останали, които искат да се запознаят със свещеното място, могат да се разходят край залива, миещ недостъпните крайбрежни скали на Света Гора.

На море в Атон

Третият ръкав на Халкидики носи името на планината Атон, която се извисява величествено над полуострова. Градчетата Неа Рода, Уранополи и Амоулиани са сред най-посещаваните места в Атон.

Неа Рода представлява симпатично градче с неголеми размери, разположено в началото на Атон. Мястото е идеално за семейства с деца, тъй като изобилства от малки хотелчета и къщи за гости с невероятна гледка към залива Акинтос.

Уранополи е известен още като „град на Рая“, намиращ се в северната част на Атон. Освен красивите му брегове, сред забележителностите на местността са кулата, построена на централния плаж и пристанището с многобройни рибарски лодки, допринасящи за приятната атмосфера и дух на мястото.

Амоулиани е курорт, построен върху малък остров в близост до Атон, до който може да се стигне бързо и лесно с помощта на ферибот от пристанището Трипити. Островчето покорява посетителите със спокойстиве и чар. Там транспорт липсва и строителството е силно ограничено.Единствено многобройните ресторантчета и малки заведения изпъстрят картината и посрещат гостите си с много приятна атмосфера и вкусна местна храна. Амоулиани е идеалното място за една тиха и спокойна почивка и истински отдих, далеч от шума и суетата на съвременния свят.

Независимо, че в Атон има места, недостъпни за повечето хора, полуострова предлага и много възможности за прекрасна почивка за всички желаещи да се докоснат до това магическо място, заредено с много енергия и вяра. Освен интересните забележителности и впечатляващите морски гледки, в Атон можете да се насладите на уникална култура, история и да натрупате много по-различни впечатления от всяко друго място в Гърция.

Нагоре