Най-добрите оферти за Почивки в Турция

Виж най-популярните ни хотели в Турция

Турция

Столица Анкара
Район Азия
Телефонен код +90
Валута Турска лира (TRY)
Валутен курс 1 BGN = 15.65 TRY
Официален език Турски език
Население 80 000 000
Електричество
В Турция стандартният волтаж е 220V-240V/50Hz, а контактите са:
Контакт тип Fтип F
Не се налага използването на адаптер

 

Турция е истински рай за туристите. Страната е изпълнена с множество разнообразни възможности за морски туризъм с изгодни all inclusive предложения, особено в месеците май и септември. Сред най-харесваните курорти са: Мармарис, Бодрум, Анталия, Дидим Кушадасъ, Алания и Белек. Ако пък имате необичаен порив за зимни забавления, Турция може да ви предложи и такъв тип удоволствие. Страната разполага няколко ски курорта като Паландокен и Улудаг.

Дидим – мястото, където лятото остава за дълго  

Дидим представлява малък по размери град, намиращ се на Егейско море, в западната част на Турция. Градчето е сред популярните летни курорти, уютно разположен на брега на залива Гюлюк. Мястото добива своята популярност благодарение на безкрайно дългите си пясъчни плажове, кристалните си сини води и уникалния си климат. Топлата зима позволява поддържането на дълъг туристически сезон, а местността изобилства от възможности за забавления и практикуване на различни водни спортове.

Кушадасъ – неустоима комбинация от красота и история

Кушадасъ е сред най-популярните курорти в Турция, който в основата си представлява един изключително древен град, който в последствие се превръща в модерна и предпочитана туристическа дестинация. В миналото се е  разпознавал с името Неополис и е бил едно от основните и важни пристанища, които свързват Анадола и моретата.

Кушадасъ е пъстра смесица от модерни комплекси, шумни и весели заведения и внушителни забележителности и доказателства за древното си минало. Най-популярните плажове в Кушадасъ са Гюверджинада, Йаланджъ Бурну и Явансу, където можете да си починете край наситено синята вода и под лъчите на щедрото егейско слънце. Сред забележителностите му е един от внушителните кервансараи от времето на Османската империя – Йокюз Мехмет Паша. Той прилича на крепост и е служел за подслон на гостите на Кушадасъ. Днес не е избягал от своята функция и е превърнат е в  красив и луксозен хотел. Друга основна атракция е Птичият остров. В миналото е бил важна отбранителна позиция срещу морски нападения по време на византийците. Гледката, която се разкрива от крепостта на острова със сигурност ще ви остави без думи.

Освен със своите приказни курорти, Турция е известна и с големите си съвременни градове и почти нереални места, пълни с история и модерност. Столицата на Турция – Истанбул е жив пример за това.

Истанбул – красота и ярко подчертано съвремие

Истанбул е голям и изключително интересен град, който задължително трябва да бъде посетен. Сред основните забележителности на столицата са Синята Джамия, църквата – музей Света София, султанските дворци Топкапъ, построен през 1465-та година и Долмабахче, покрития пазар Капалъ Чарши с неговите 3000 дюкяна, където можете да се отдадете на незабравими шопинг преживявания. Не пропускайте да зарадвате децата и да посетите увеселителния парк Татиля, наричан още „турския Дисниленд“. Ако желаете да се отдадете на романтични преживявания, корабчетата, които предлагат разходки по Босфора, минаващи покрай мостовете ще ви заредят с прекрасно настроение. За любителите на съвременни забавления, Истанбул е подготвил разнообразни заведения, ресторанти, кафенета и клубове.Поради своята невероятна смесица от история, култура, религия и съвременни удоволствия, екскурзиите до Истанбул са сред най-желаните от туристите по всяко време на годината.

Кападокия – една вълшебна и съвсем реална приказка

Кападокия е невероятно място, което  трудно се описва с думи и определено заслужава специално внимание. Областта се намира в централен Анадол и е разположена върху уникални вулканични скали, превърнати от вятъра, водата и човешките ръце в природни „скулптури“ с най-разнообразни форми и размери. В Кападокия можете да видите древни подземни градове от пещери и тунели, разположени на дълбочина до около 80 метра под повърхността. Смята се, че тези необикновени градове са имали своите обитатели преди повече от 2000 години.

Днес също могат да бъдат забелязани и много обитаеми скални домове и действащи хотели, разположени в скалните пещери, които предоставят едно необикновено изживяване на своите клиенти и посетители. Подземните градове, издълбаните лабиринти в скалите, църквите и манастирите, за които казват, че тук са над 1000 на брой ще ви запознаят с един невероятен нов свят, за който дори не сте и подозирали, че може да бъде толкова красив и реален. В различните региони на Кападокия има и много селца, а една от най-интересните атракции се намира в село Гьореме – това е музеят – местност под открито небе с над 30 пещерни раннохристиянски църкви.

Климатични особености на страната

Климата се различава осезаемо в различните региони на страната. В района на столицата Истанбул климата е умерен и приятен, с температури от 5 до 28 градуса, докато в популярните курорти като Анталия, климата е средиземноморски със средни температури от около 10 през зимния период и над 30 градуса през летните дни.

Въпреки някои опасения, Турция е сравнително спокойна и безопасна за туристите. Освен полиция и жандармерия, в Турция действа и “Туристическа полиция”, чиято основна задача е да следи нелицензирани туроператори и екскурзоводи и по този начин да защитава туристите. Съблюдаването на установените правила и норми ще ви гарантира максимално удобство и спокойствие по време на вашето посещение. Прогресът в културно и административно отношение дава отражение на цялостната обстановка и превръща почивките в Турция в едно незабравимо, космополитно и много различно преживяване. Докосването до цял нов свят, който се намира буквално на една ръка разстояние от теб може да бъде изключително вдъхновяващо.

Турция предлага всичко – прекрасни възможности за почивка край морето, красиви плажове, местности и градове, изпълнени с история, култура, традиции и интересни обичаи. Независимо дали сте дошли за ден или за повече, дали ще пазарувате, разглеждате, отмаряте на плажа с коктейл в ръка, Турция може и ще ви достави едно незабравимо удоволствие.

Столица Анкара
Район Азия
Телефонен код +90
Валута Турска лира (TRY)
Валутен курс 1 BGN = 15.65 TRY
Официален език Турски език
Население 80 000 000
Електричество
В Турция стандартният волтаж е 220V-240V/50Hz, а контактите са:
тип F
Не се налага използването на адаптер

Лилианна Николаева
Лилианна Николаева Автор на TravelPortal.bg
Нагоре