За съжаление не намерихме нито една оферта по зададените от вас критерии :(

Известявай ме за нови оферти по тези филтри!

Йордания

Столица Аман
Район Среден изток
Телефонен код +962
Валута Йордански динар (JOD)
Валутен курс 1 BGN = 0.39 JOD
Официален език Арабски език
Население 6 721 882
Електричество
В Йордания стандартният волтаж е 220V-240V/50Hz, а контактите са:
Контакт тип Cтип CКонтакт тип Dтип DКонтакт тип Fтип FКонтакт тип Gтип GКонтакт тип Jтип J
Не се налага използването на адаптер

Йордания е прекрасна страна от Близкия Изток, изпълнена с удивителни пейзажи, невероятни пустинни градове, бедуини и много красота.

Петра – скалистият град на чудесата

В по-голямата си част, Йордания е заета от пустини. Тя е известна с древния град Петра, намиращ се в сърцето на пустинята и считан за едно от съвременните чудеса на света и най-посещаван туристически обект. Най-старите находки от мястото датират от около 6 век пр.н.е. Петра представлява скален град със сгради, издълбани в скалите, чиито цветове преливат в различни нюанси и създават усещането за приказна магия.

Сред най-известните сгради в красивия град Петра е прословутия Ал-Казнех, което преведено от арабски означава "съкровищница".

Аман – Белият град

Освен Петра, друг град с ключово значение е Аман – столицата на Йордания, превърната в модерен център, който дава тотално различни представи за екзотиката на Близкия изток. Аман е разположен в северозападната част на страната, разпростираа се на 19 хълма. Наричан е още „Белият град“ заради типичните си ниски къщи от бял камък, които изпълват територията му.  Сред атрактивните забележителности можем да отбележим Археологическия музей, "Цитаделата" - храмът на Херкулес, Дворецът на Омиад, Дворецът Басман, Римския театър и Византийската църква.

Небо – свещеното място, изпълнено с мистерия

Сред най-посещаваните природни забележителности е планината Небо – мястото, където Мойсей вижда Обетованата земя. От върха на планината се разкрива гледка от Обетованата земя и част от долината на река Йордан, както и градовете Йерихон и Йерусалим. Мястото се счита за свещенно за всички религии и е обвързано с различни легенди, потопени в мистерия и магия. Планината предизвиква интерес не само във вярващите, но и от туристите, които се възхищават на природната красота на Небо. На върха й са запазени останки от църква и манастир с красиви мозайки.

Червено море

Йордания има  и излаз на Червено море. Акаба е курортен и пристанищен град, заобиколен от планини а изобилието от палми създават екзотично усещане на всеки турист. Той е много привлекателна дестинация  за туристите, предлагащ възможност за плажуване гмуркане с шнорхел или акваланг.Кораловите рифове  са едни от най-красивите в света. А разнообразието от морски живот е огромно и ви дава възможността да се озовете в невиждан и разкошен подводен свят.

Мъртво море

На фона на изпъстреното с цветове и живот Червено море особен контраст се създава от причодливите фигури образувани от солта в Мъртво море. Много хора вярват, че водите на Мъртво море са лечебни, в тях са открити съставки, които могат да облекчат всякакви кожни заболявания. За плажуващите на Мъртво море е особенно интересно, че не могат да потънат, заради високата соленост на водата, можете просто да легнете по гръб и да се отпуснете дори и с книга в ръка.

Природните красоти на Йордания

Споменавайки природните дадености на страната, няма как да не споменем и природният резерват Дана, който включва огромно разнообразие от скали, растения, птици и бозайници. На територията на Дана се намират близо 100 археологически обекта, които допринасят за неговата изключителност.

Сред изумителните места в Йордания се причисляват и пустинята Вади Рум, Джераш – най-запазеният римски град, крепостта Шобак и града на мозайките – Мадаба. Пустинните замъци са друга ценна находка за всички гости на страната. Те се намират в северна Йордания, в близост до столицата и датират от 8-ми век преди Христа.

Кога е най-подходящото време за посещение на Йордания?

За най-приятното време за посещение на Йордания се считат пролетните и есенните месеци, тъй като лятото в страната е твърде горещо. Подходящо време за туризъм в южната част на страната са именно март, април, октомври и ноември, когато температурите са приятни и в нормални граници от 25 до 30 градуса.

 

Столица Аман
Район Среден изток
Телефонен код +962
Валута Йордански динар (JOD)
Валутен курс 1 BGN = 0.39 JOD
Официален език Арабски език
Население 6 721 882
Електричество
В Йордания стандартният волтаж е 220V-240V/50Hz, а контактите са:
тип Cтип Dтип Fтип Gтип J
Не се налага използването на адаптер

Лилианна Николаева
Лилианна Николаева Автор на TravelPortal.bg

Популярни дестинaции в Йордания:

Нагоре