За съжаление не намерихме нито една оферта по зададените от вас критерии :(

Известявай ме за нови оферти по тези филтри!

Виж най-популярните ни хотели в Египет

Египет

Столица Кайро
Район Африка
Телефонен код +20
Валута Египетска лира (EGP)
Валутен курс 1 BGN = 16.90 EGP
Официален език Арабски език, Съвременен стандартен арабски език
Население 96 000 000
Електричество
В Египет стандартният волтаж е 220V-240V/50Hz, а контактите са:
Контакт тип Cтип CКонтакт тип Fтип F
Не се налага използването на адаптер

Страната се намира в североизточната част на Африка и е дом на древна цивилизация на над 5000 години. Египет изумява гостите си със своите запазени археологически находки - величествени пирамиди, красиви храмове, джамии и византийски църкви. Най-известни сред тях са: пирамидите в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.

Освен известните забележителности, съществуват и съвременни начини да опознаете египетската култура. Най-често това се случва чрез кухнята и шопинга.

Спомени от Египет

Ако искате да си купите нещо за спомен или подарък, тук най-популярни са папирусите, парфюмите, златните и сребърни бижута, статуетки, наргилета и красиви рисунки върху оризова хартия.

Кога е най-подходящото време за посещенине на Египет?

По-голямата част от страната е заета от пустинята Сахара. Климатът е тропичен, като единствено в северните части той е субтропичен средиземноморски. Най – подходяшият момент за организиране на екскурзия в Египет е през месеците от декември до април, когато времето е идеално за посещение на красивите морски курорти като Макади Бей и Хургада и столицата Кайро.

Хургада – крайбрежната перла на Египет

Хургада е един от най-популярните курорти на Червено море, който е разделен на три части - Ел Дахар, Секала и Ел Кора – стара, нова и най-модерна част. Той е бивше рибарско пристанище и едно от най-подходящите места за практикуване на различни водни спортове. Плажовете на Хургада са просторни и красиви, изпълнени с бял пясък и кристални води.

Градът е популярен и с активния нощен живот, красивите плажове и горещото време. Едни от най-забележителнитеи красиви неща, на които можете да се наслдадите са Подводните градини на Хургада. Можете да ги разгледате при организиране на разходка с лодка със стъклено дъно. Ако желаете да се отдадете на шопинг,  по крайбрежието на града ще откриете хиляди места и пазари, които предлагат традиционни изделия, килими, парфюми, мускали, кожени облекла и аксесоари, бижута и дори подправки и билки. На пазара в Хургада, както и на много места в Египет, пазаренето и уговорките са основна част от търговията – ако имате добри умения, можете да свалите цената над 50% от първоначалното.

Споменавайки крайбрежните красоти на Червено море, няма как да не обърнем поглед и към друг внушителен воден басейн и неговите богатства – река Нил.

Нил – дългият път към щастието

Река Нил е дълга 6671 км и има внушителен водосборен басейн, който обхаща различни територии на 9 африкански държави, включително Египет.

Река Нил е единствената река, която пресича пустинята Сахара, което превръща част от нея в голям и красив оазис. Египет е наричан „дарът на Нил“. Плаването по бреговете на реката е вълнуващо и незабравимо преживяване. Ако решите да се насладите на круиз по Нил, ще имате възможността да усетите магията и спокойствието, с което ще ви дари това уникално пътуване. Най-подходящото време за посещение на забележителностите по течението на реката са края на март до началото на май, както и октомври и ноември.

Асуан – задължителна спирка по пътя на Нил

На брега на река Нил е разположен град Асуан – търговски и туристически център в Египет, където се намира и първият водопад на Нил. Асуан е най-южния египетски град, който очарова посетителите с естествената си красота и спокойна атмосфера. Големите палми, интересни сгради и островчета придават екзотичен чар на града. Асуан е дом на един от най-големите пазари, където можете да откриете парфюми, подправки, злато и селскостопански продукти.

Луксор - градът – музей на Египет

В близост до Асуан се намира и друга известна дестинация – град Луксор. Той  известен като най-големият музей на открито, със своите многобройни дворци и храмове, издържали натиска на времето. Величествените паметници и интересни музеи в Лускор, изпълнени със значими артефакти от изминали векове, също привличат достойно внимание. В музея Лускор се съхраняват мумии на фараони и предмети от гробницата на Тутанкамон.

Разглеждайки останките от живота на фароните, неизменно се насочваме и към най-големите забележителности, запазили духа на Древен Египет – пирамидите в Гиза, Сфинкса и Долината на Царете и Цариците.

Пирамидите в Гиза несъмнено са сред най-известните места за посещение и едно от 7-те чудеса на света. Най-голямата пирамида е Хеопс. Сфинксът, намиращ се пред Хеопс, представлява създание с тяло на лъв и глава на човек с дължина 60 метра.

Долината на Царете и Цариците е мястото, където телата на фараоните са били обработвани и погребвани във варовиковите скали, за да може мумиите да се запазят вечни, а гробниците им да се предпазят от разграбване.  Стените на тези тайни места  са изрисувани със сцени от бита и такива, показващи пътя на фараона към подземния свят.

Тайните на египетската кухня

Вероятно менюто на египтяните може да ви се стори твърде необичайно за вашия вкус, но определено има ястия, които си заслужават вашето внимание. Закуската се състои от фалафели и фул – ястия от варени бобови култури, подправки и зеленчуци, както и салата със сирене, тахан, хляб и студен чай каркаде, наричан още Фараонски чай. Египтяните са почитатели на лютата храна, а вечерята е най-дългото и важно хранене за деня. Традиционни за вечерните похапвания са гълъбите с булгур, кебап с ориз и наденички от говеждо месо. Египтяните са майстори на сладкишите, които обикновено имат силно изразен сладък вкус.

Накъдето и да се обърнете в Египет, ще срещнете история, култура и изцяло нов свят, който ще ви се стори почти нереален. Красотата и очарованието на това магично място заслужено печелят интереса и сърцата на милиони хора, дошли да опознаят историята на древността и да се потопят в едно различно и непознато измерение.

 

Столица Кайро
Район Африка
Телефонен код +20
Валута Египетска лира (EGP)
Валутен курс 1 BGN = 16.90 EGP
Официален език Арабски език, Съвременен стандартен арабски език
Население 96 000 000
Електричество
В Египет стандартният волтаж е 220V-240V/50Hz, а контактите са:
тип Cтип F
Не се налага използването на адаптер

Лилианна Николаева
Лилианна Николаева Автор на TravelPortal.bg

Популярни дестинaции в Египет:

Нагоре