Три причини да посетим езерото Керкини

0
3538

Не е нужно да си запален орнитолог или фотограф, за да отидеш до езерото Керкини (Бутковското езеро) в Гърция. Необходимо е да обичаш природата, водата, разходките с лодка и да имаш на разположение освободен от ангажименти уикенд. Не бива да се пренебрегва и факта, че е близо до София, на 3-4 часа път с кола (само на около 30 км. от  ГКПП Кулата – Промахон).

Езерото е  едно от четирите най-добри места за наблюдение на птици в Европа заради богатството на флора и фауна в района, а в Гърция това е единственото място, където може да бъде наблюдавана смесена колония от 12 вида птици, гнездящи през пролетта и началото на лятото. Големината на езерото се променя в зависимост от сезоните- от 51 до 75 km2 .

Своя максимум водите достигат в края на пролетта и началото на лятото.  За да се насладите на всички пернати обитатели на езерото трябва да го направите с лодка. При паднали води пак ще влезете в езерото, но няма да достигнете близост с птиците, а ще ги видите отдалеч. Затова планувайте внимателно пътуването си.

бяла чапла

Как блато се превръща в езеро

Първоначално езерото е било блато, разположено на река Струма. След катастрофалната загуба на Гърция в Гръцко-турската война през 1923 година в околните села са настанени бежанци от Турция. Буйните води на Струма обаче причинявали непрестанни наводнения и местното население се сблъсква с маларията и невъзможността да обработва земите си. През 1928 г. гръцкото правителство взема решение и възлага на американска компания превръщането на блатото в обработваема земя.  Американците преграждат блатото в източната и южната му страна с язовирна стена и така създават изкуствено езеро. Строежът е осъществен за четири години. За да се увеличи нивото на водата през 1982 година е построена още една язовирна стена. Водите на Струма стават по-стабилни и вече  водният поток в района е контролиран с допълнителни ровове и канали.

1. Птиците

Тук е мястото на зимуване на застрашените видове къдроглав пеликан и малък корморан. В района на Керкини обаче гнездят още около 140 вида птици, 170 са мигриращи, а 134 вида зимуват там. Ако имате късмет може да попаднете и на фламинги.

семейство пеликани Корморан -2 Най-доброто време за разходка с лодка е сутрин, но и по обяд да се качите нищо няма да загубите. В зависимост от сезона и броя на пасажерите цените се движат между 5 – 7 евро на човек. Разходката продължава около 40-45 минути.

Сива чапла

2. Планината

Езерото Керкини се намира между планините Беласица и Круша.

изглед от езереото към Беласица БеласицаБеласица се простира в посока изток-запад, като дължината ѝ е 63 km. Най-високата точка е връх Радомир (2029,2 m), а  при връх Тумба (1880,3 m) се събират границите на България, Гърция и Македония. Голямото богатство на тази планина са питомните кестени, който оформят горски пояс по планинския склон с дължина около 40 километра. Гледката от езерото към планината е впечатляваща.

3. Храната

Характерно за целия регион е отглеждането на водни биволи. Месото и млякото им са превърнати в местни специалитети, които не трябва се пропускат.

Не бива да пропускате и манастир „Свети Йоан Предтеча“ край Акритохори, село в близост до езерото. Много добре поддържан женски манастир обграден от маслинова, букова и дъбова гори.

Виж нашите топ оферти свързани със статията:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here