Няколко хитринки при пътуване в чужбина

0
2478
хитринки в чужбина

1. Вземете международен паспорт и лична карта при пътуване в чужбина

Преди време мое приятелско семейство бяха на екскурзия за три дни в Париж. В метрото на съпруга му откраднали портфейла с пари и документи в последния ден на пребиваването. Разбира се вътре била и личната карта. Бях изумена, че безпрепятствено са се прибрали в България, защото мъжът винаги си носел и международния паспорт при пътуване в Европа и го оставял в хотела докато обикалял забележителностите.

и паспорт и лична карта

2. Парите

Същото направете и с валутата. Не носете всички пари със себе си. Оставете известна сума в сигурен тайник в багажа си.

направете тайник в багажа

3. Разклонител

Често се случва в стаите на хотелите по света да има само един или най-много два контакта. Когато сте с някого в стая става напрегнато кой от двамата да ползва контакта, за да зареди мобилния си телефон, а ако носите и камера със зарядни батерии положението е още по-трудно. Затова си носете портативен разклонител.

носете портативен разклонител

4. Пътнически несесер

За да не забравяте никога тоалетните си принадлежности в къщи определете си един несесер, който ще бъде само за пътуване в чужбина и в него винаги дръжте паста за зъби, четка, обувалка, лейкопласт и други ценни нещица.

несесер само за туризъм

5. Онлайн резервация на билети за музеи

Проверете в сайтовете за по-евтини билети за музеите  и атракциите, които смятате да посетите още преди да заминете. Така ще избегнете дългите опашки, а може да ви излезе и по-евтино. В повечето случаи ще извадите късмет и ще получите отстъпка за това, че сте закупили билет за определена атракция по-рано, а не на място, така, че си заслужава да проверите. Ако пътувате към Лондон имайте предвид, че държавните музеи там са безплатни.

6. Телефон и сметки

Ако пътувате за страна извън ЕС не е необходимо да оставяте телефона си вкъщи заради дебелите такси. Вземете го със себе си, но го поставете на самолетен режим и изключете мобилните данни. Така при нужда ще имате телефон под ръка, но ще се предпазите от големите сметки.

7. Ако пътувате с нискобюджетна авиокомпания – вземете си храна

Дребен сандвич или няколко бисквити ще заситят глада ви. Имайте предвид, че нискобюджетните авиокомпании не предлагат безплатна храна и напитки. Разбира се може да си купите такива на борда на самолета, но цената им ще ви излезе солена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here