Нова година в Сърбия и малко сръбски за начинаещи

0
2214
Сръбската нова година

Заете ли, че нашите съседи сърбите празнуват Нова година по два пъти? Един път на 31 декември срещу 1 януари, като нас, и втори път в стар стил по Юлианския календар отбелязват Сръбската Нова година или Стара Нова година на 13 – 14 януари. Струва си да се разходите до тях за глътка свеж въздух и добро настроение. Питиетата, месните деликатеси, мезета и не на последно място музиката на живо са в изобилие  и задължително сръбски.  Ако след българската новогодишна патардия, всичките сурвакари, васильовци, ивановци и йоановци, които празнуват, още имате сили, задължително се отбийте до братята ни по дух.

Ето и няколко съвета от нас как да не се изгубите в превода оттатък Калотина

Кафана (Kafana) може да се сбърка с нашенското кафене, но на сръбски то е малко повече. Кафаната е уютен ресторант, кръчма, където да хапнете богато и да пийнете порядъчно с приятели. Често върви с музика на живо и умопомрачително любезни келнери.“

Яко пиче (Jako piće) не е похвала, нито обида за забърсване на мацки. Яко пиче са всичките разновидности на ракията, водката, уискито и т.н.  За по-срамежливите е даже препоръчително да ударите по едно „яко пиче” преди среща, хем за кураж, хем за настроение.

Жива Свирка (Živa svirka) – не е това, което изглежда. Не ви излязъл късметът, ако видите надпис пред вратата на някоя кафана „Жива свирка”. Но може да сте сигурни, че духът ви ще се повдигне значително от изпълненията на съотечествениците на Горан Брегович, които може и да не са толкова известни, колкото него, но със сигурност са не по-малко талантливи и гласовити.

Хвала (Hvala) не е хвалба, а чисто и просто едно учтиво благодаря. Сърбите хич не го пестят, така че упражнявайте се.

Кисела вода (Kisela voda) – важно е да знаете, че сърбите много обичат газирана вода и често, ако поръчате в заведение само „вода” или ракия (която почти навсякъде сервират с чаша безплатна вода), то има голяма вероятност да поръчате газирана, вместо обичайната вече за нас българите (минерална вода в пластмасово шише). Ако искате негазирана вода, питайте за „обична вода” (obična voda).

Виж нашите топ оферти свързани със статията:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here