Най-добрият сезон за посещение на Плитвичките езера

0
3133

Най-известният природен парк на Хърватска – Плитвичките езера, разбра се е отворен за посещение целогодишно, но това чудо на балканската природа е най-добре да се види през пролетта или есента.

Плитвичките езера Плитвичките езера

Средата или края на месец май, както и края на септември е най-удачно да планувате пътуване до Плитвичките езера поради няколко причини:

Плитвичките езера Плитвичките езера

1. Ранна пролет и ранна есен, са извън пика на тълпите от туристи (с повече от един милион посетители на година, това е най-посещаваният национален парк в Хърватия).

2. Зеленината е свежа, а водата мистично тюркоазена.

Едно от Плитвичките езера

3. Не е за подценяване и факта, че по това време жегата не е толкова осезаема. Въпреки многото горички и сенчести места, 80% от алейната мрежа (дървените пътеки) минават направо през езерата и палещото слънце ви следва навсякъде.

Дървен мост през Плитвичките езера

Дървен мост през Плитвичките езера

За да разгледате обстойно езерата и околността трябва да си направите и разходка с корабче. А в тези сезони опашките са по-малки.

Лодките са на 30 минути, влакчето – на 15 мин. в летния сезон, като предварително трябва да се информирате за последните курсове. Придвижването с корабчето и влакчето е включено в цената на билета.

Разходка с корабче в Плитвичките езера

Водите на езерата са кристално чисти и изпълват с възхищение всеки посетител. Наистина дълго след като напуснеш парка продължаваш да се чудиш как толкова посещавано място е успяло да остане толкова чисто и непокътнато.

Поглед към Плитвичките езера Поглед към Плитвичките езера

Магазини за сувенири има на входа и изхода на парка. До тях са заведенията за бързо хранене от където може да се запасите с минерална вода.

Пикник зоната до Плитвичките езера

В парка срещу главното езеро се намира голяма пикник зона, в която може да отпочинете, да почакате корабчето или да похапнете на сянка.

Повечето туристи идват и за един ден се опитват да съберат колкото се може повече гледки и впечатления, но това е наистина малко време, ако човек иска да се наслади истински на този природен феномен, особено ако и в същия ден пътува от някъде.

снимки: Клуб Фото Свят

Виж нашите топ оферти свързани със статията:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here