Ах, тези гърци! Ах, тази Гърция!

0
2577
Ах тези гърци

Често възкликваме „Ах, тези гърци!“, когато се сблъскаме с манталитета на южните ни съседи. На екскурзия в Атина, обикаляйки древните паметници или по плажовете на остров Тасос обаче, едва ли ще успеете да добиете представа за истинската Гърция и нейните жители. За да разберете елините трябва да прекарате поне няколко дни в местните кафенета и да изпиете не един литър студено кафе с тях.

Гърция-2

Ето няколко специфични гръцки особености.

Гърците поставят вместо въпросителен знак точка и запетая.

точка и запетая вместо въпросителна

«Можете ли да ми помогнете?»

Вдигнатият палец не показва както при другите народи „Всичко е ОК“, а  „Замълчи!“

ОКДвата вдигнати пръста, в Германия може да значат победа, във Франция – мир, но тук те означават „Върви по дяволите!“

ГърцияЗадължително кръщават първородните деца на дядото и бабата по бащина линия, а вторите – по майчина линия.

Често записват в паспорта не пълните си имена, а умалителната им форма. Например,  вместо  Ставрос – Ставри. Дори Христос наричат с умалително име.

Отбелязват Деня на жената на 8 януари, а не на 8 март. Празникът се нарича Гинекократия (γυναικοκρατία— власт на жените). В този ден гъркините прекарват времето си като вършат обичайно мъжки дела – обсъждат новините с приятели на кафе. Техните съпрузи в същото време се занимават с домакинската работа.Гинекократия

Считат за нещастен ден не петък 13-ти, а вторник-13-ти

Чупят съдове не като другите народи по време на спор в семейството, а на Великден и след празниците. Вярват, че това носи щастие и гони смъртта.

Обичат да ядат гъста супа от фасул, домати и моркови с добавка пушена херинга. Това традиционно блюдо се нарича  фасолада.фасолада

Когато ги боли стомаха пият горещ черен чай и кока-кола. А сутрин и след хранене сервират кафе. Националната им напитка е фрапето. Задължително със сламка. Половинлитрова чаша я изпиват  за има-няма 40 минути.

фрапе

Гърците са известни и със следобедната си почивка, която е абсолютно задължителна във всички кътчета на страната. В средата на деня (от 14.00 до 17.00) градовете опустяват, магазините затварят. След като обядват гърците се отдават на следобедна дрямка и всичко замира. След 21 ч. вечера обаче градовете все едно „избухват“, започва нощния живот.

Гърция-4

Виж нашите топ оферти свързани със статията:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here