7 от най-странните и опасни храни в света

0
2139

1. Фугу- най-скъпият и най-опасният японски деликатес

Порция Фугу

Фугу е едно от най-интересните ястия в японската кухня. Този деликатес съдържа достатъчно отрова, за да убие 30 души. Приготвя се от рибата фугу, която е смъртоносна, ако не се сготви правилно. От нея се приготвя най-изисканото суши-сашими. В ресторантите в Токио цените за ястие от фугу започват от 750 долара за четвърт сашими. Не всеки готвач в Япония може да ви приготви фугу, той трябва да има сертификат за това. Въпреки всички предпазни мерки много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Смъртта след дегустация на рибата се почита наравно със смъртта на бойното поле.

2. Пържен паяк от Камбоджа

Порция пържени паяци

Пържените паяци и тарантули са деликатес в Камбоджа. Паяците се отглеждат в дупки в земята в селата на север от Скуон. Пържат се в масло, слага се захар и сол, смачкан
чесън и подправки. Размерите на тарантулите са от 2 до 10 сантиметра. Паяците са богати на протеини и се продават на туристи или на пътници, които минават през града и търсят бърза закуска.

3. Тестиси от бик

Порция тестиси от бик

Тестисите от бик са типична храна в някои южни части на Китай. В Щатите и Канада може да намерите биволски тестиси. Те се приготвят и сервират със специален сос.
Привърженици на подобен род деликатеси са и в Сърбия, където вярват, че тази храна увеличава сексуалната мощ. Според съседите, най-вкусни са тестисите на бика и бивола.

4. Балут или патешките ембриони

Порция балут

Балут е популярна улична храна и се състои от яйца. Представлява варено патешко яйце с добре оформен ембрион – във вътрешността му ще откриете оперение, клюн, крачета и крехки костици. Този деликатес обикновено се консумира с подправки като чили, чесън и оцет. Типичен е за Филипините, Камбоджа и Виетнам. Смята се за силен афродизиак.

5. Хагис- традиционното шотландско ястие

Порция хагис

Едно от любимите ястия в Шотландия е хагисът, който се приготвя от нарязани на дребно вътрешности като сърце, черен и бял дроб. Сместа се овкусява с лук и ароматни подправки и се натъпква в стомаха на
овца. След това се вари няколко часа и е готова за консумация. Ароматната саздърма от агнешки дреболии прилича на българския бахур.

6. Сан нак джи или суров октопод от Южна Корея

Порция сан нак джи

Не се изисква много подготовка за приготвянето на сан нак джи (суров малък октопод) – октоподът се разчленява, сервира се със сусамово масло и се поднася.
Много от пипалата на октопода все още мърдат и представляват потенциална опасност със своите вендузи, ако се опитате да ги преглътнете. Трябва да дъвчете усърдно и дълго преди да рискувате да го преглътнете, въпреки всичко, това е един от любимите деликатеси в Южна Корея.

7. Ескамоли

Порция ескамоли

Известен още като хайвер от насекоми, ескамолите се състоят от ларви на мравки. Датират от времето на ацтеките и се считат за деликатес в мексиканската кухня. Можете да ги хапвате в такос, в омлет или самостоятелно. Големите ларви на мравки понякога се продават заедно със самите мравки и се предлагат в почти всеки град в Мексико

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here