6 забележителности в Солун, които задължително трябва да видите

0
6611

Солун е вторият по големина град в Гърция. Той е и главният град на географската област Македония. Основан е през 315 г. пр. Хр., от македонският цар Ксандър който му дава името на жена си Тесалоника, сестрата на Александър Македонски.

Солун се смята за един от най-оживените градове в Гърция, за това ако имате път натам, абсолютно задължително посетете шесте най-интересни забележителности, които сме ви представили тук.

1. Бялата кула в Солун

Бялата кула в Солун

Ако не сте посетили Бялата кула, не сте били в Солун. Това е най-емблематичната забележителност, която градът може да предложи. Никой не знае кога или от кого е построена, но строителството и се предполага, че се е случило по време на Османската империя около 1530 г.

Според някои археолози кулата е изградениа от прочутия османски архитект Синан, създал също и джамията Баня башъ в София.

Кулата дълго време е била Османски затвор и е носила името Червената кула. След като гърците си връщат Солун от Османската империя, тя е символиччно белосана и й давата новото й име запазено и до днес.

Исторически кулата играе важна роля в развитието на града. Днес тя се използва като изложбен център и музей, където можете да намерите повече информация за историята на й. Ако решите да влезете в нея от върхът й на близо 34 метра височина можете да се насладите на невероятна гледка към залива и града.

2. Музеят на византийската култура в Солун

Музеят на византийската култура в Солун
Източник: http://www.museumsofmacedonia.gr

Този музей показва всичко, което е част от византийската култура, оцеляла в Гръцката област Македония. Това е впечатляващо място за посещение както за любителите на историята, така и за туристите. Той разполага с постоянна колекция, която предлага в инвентара си фрески, металообработка, картини, скулптури, мозайки, монети, керамика и др.

3. Арката на Галерий в Солун

Арката на Галерий в Солун
Арка е построена в чест на победата на Тетрикс Галерий над персите, тя се намира на мястото където се е пресичал Егнациевия път и пътя свързващ двореца на Галерий с мавзолея му. Първоначално арката се състои от две стени, свързани с покрив, увенчан с удължен купол, но до днес се е запазила само западната стена дълга около 29м. Арката е иззидана от тухли и е била облицована с каменни барелефи подредени в четири пояса разделени от гирлянди от цветя и листа оформящи композиция изобразяваща военните действия на Галерий.

4. Хептапиргион или “Крепостта на седемте кули” в Солун

Крепостните стени на Солун

Тази величествена крепост е напомняне за силното османско присъствие в Солун. Името означава „Крепостта на седемте кули“. Използвана като военна база до края на 1800 г., когато тя се превъръща в затвор и остава такъв до 1989 година.

Крепостта се намира на хъмовете над центъра на Солун в най-старата часът на градът, известна още като Ано Поли. Старият град има излъчването на турски квартал от 19в., изпъстрен с традиционни цветни къщички приятни кафенета и малки таверни разположени по улиците криволичащи покрай крепостната стена. Смята се че именно от тук започва процесът на преобразуването на Турция от империя в светска държава, свързван с името на бащата на съвременна Турция – Мустафа Кемал Ататюрк, чиято родна къща превърната в музей се намира в кварталът.

5. Църквата „Света София” в Солун

Църквата Света София в Солун
Източник: Wikipedia

За православните християни това е основна атракция. Това е най-старата  и най-голяма византийска църква, която все още стои в Солун. Датата на строеж е неясна, но се датира някъде между шести и осми век.

През вековете храмът нееднократно е променял функциите си в резултат на превземането на града. Църквата е превърната в католическа катедрала през 12в. а в последстиве и в джамия от турците в края на шестнайсти век, но е възстановена като православен храм през 1912 г. Красивите й мозайки датират от девети и десети век, а някои са датирани още по-рано.

6. Римския форум в Солун

Римския форум в Солун
Източник: Wikipedia

През 60-те години на миналия век работници, копаещи да положат основите на нови юридически съдилища в Солун, се натъкнали на останките от древната гръцка агора, която по-късно станала римски форум.

Римският форум е създаден около правоъгълна каменна настилка с дължина 146 м и ширина 97 м,  и представлява аркади и големи обществени сгради. В източната част на обекта са разкрити площад с източната и южната част на аркадата на Криптопортик, монетен двор, банята и одеона.

Виж нашите топ оферти свързани със статията:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here